Gaziantep olarak büyük hedefler peşindeyiz

29 Mayıs 2019

Dünyada değişen ekonomik koşullar ve ülkemizin son dönemde yaşadığı badirelere bakıldığında, yaşanan zorluklarla birlikte “devlet geleneği, kültürü, sanayisi ve ticaretiyle” aslında ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu bir kere daha test etmiş oluyoruz.

Dünyanın en güzel coğrafyasında, bin yıllık bir geleneğin varisleri olarak cennet vatanımızda tarih boyunca olduğu gibi bizi bize bırakmak istemeyenlerin olduğu da bir gerçek.

Ancak şartlar ne olursa olsun başarmak zorunda olduğumuzun da farkındayız. Petrolü, doğalgazı olmayan ama üç tarafı denizlerle çevrili, verimli coğrafyası ile cömert Anadolu topraklarını en ücra köşesine kadar işlemeli; tarım, hayvancılık, denizcilik, madencilik gibi Allah’ın zaten bize bir şey yapmadan lütfettiği nimetleri iyi değerlendirmeli ve katma değere çevirebilmeliyiz.

Japonya gibi dağlık bir ülkenin teknolojide çığır açtığı, düne kadar yokluk içinde olan Güney Kore’nin teknoloji ile büyüdüğü, Çin’in kapalı bir ekonomiden dışa açılımla birlikte ekonominin merkezi olma yolunda hızla ilerlediği bir dünyada bizim teknoloji ile kucaklaşmaktan başka çaremizin olmadığı da bir gerçektir.

Biz önceki sanayi devrimlerini maalesef kaçırdık, ama artık gelişen dünyada yerimizi alabilmemiz, hatta bulunduğumuz yeri muhafaza edebilmemiz için yüksek teknolojileri yakalamaktan başka şansımız da yok.

Sanayi 4.0 ya da 4. sanayi devrimi ile yeni bir değişim başladı, robot teknolojileri üretim süreçlerinde gün geçtikçe daha fazla yerini alıyor.

Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında uçak ve otomobil üretimi için başlatılan çalışmalar hep akamete uğratıldı ve maalesef sonuçsuz kaldı.

Bugün ise devletimiz gerek savunma sanayi, gerek otomotiv sektörü olsun yüksek teknolojiye yönelik yeni girişimlerde bulunuyor.

Savunma sanayinde kısa sürede ciddi mesafeler kat edildi ki, biz bundan gurur duyuyoruz.

Yerli otomobil için çalışmalar sürerken, yerli ve milli üretim yapmak isteyen müteşebbisler teşvik ediliyor.

Tabii bunu tabana yaymak, ülkemizin gelişen sanayi bölgelerini ileri teknoloji ile buluşturmak ve şehirleri birbirine entegre edecek bir model üzerinde durmak gerektiğini düşünüyorum.

Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız ile Gaziantep Sanayi Odamızın birlikte kuracağı Model Fabrika’mız, bölgemizin Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm sürecine öncülük edecek.

Savunma sanayisine yönelik 5. Organize Sanayi Bölgemizde 127 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi. Burada Ar-Ge laboratuvarı, ısıl işlem tesisi, üretim alanları oluşturmayı planlıyoruz.

İstanbul’da düzenlenen IDEF 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sektörün önde gelen firmaları ile bir araya gelerek, önemli görüşmeler gerçekleştirdik.

Stratejik sektörler olan savunma sanayinde ve medikal sektöründe çok önemli adımlar attık. Medikal sektöründe yerli ve milli üretim için Gaziantep Sanayi Odası, Sanko Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı arasında Gaziantep Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı (MESANTEP) İşbirliği Protokolü’nü imzaladık.

Ayrıca Polateli-Şahinbey OSB’de yüksek teknolojili yatırımları bu bölgeye çekmek, büyük ölçekli girişimcilere imkan sunmak ve uluslararası yatırımcıların bu bölgeye yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz.

Kısacası ülkemizin lokomotif kenti, sanayi ve ticaretin merkezi Gaziantep için yeni bir başarı hikayesi yazmaya hazırlanıyoruz.

Adnan Ünverdi

Gaziantep Sanayi Odası