loading

Sosyal medya hesaplarınızla hızlı giriş yapabilirsiniz.

GSO YEŞİL MUTABAKAT ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

GSO YEŞİL MUTABAKAT ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

GSO Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu Toplantısı, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Başkanı Doç. Dr. Seval Uyanık Başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Hamit Öztürkmen, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı İslim Arıkan, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Başkan Yardımcısı Tuncay Bayram, Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Sekreteri Behzat Yıldırım, İpekyolu Kalkınma Ajansından Uzman Serap Say, Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Yönetim Sistemleri Temsilcisi Cihangir Barışık, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Enerji Komisyonu Başkanı Nahit Eser, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Üyesi Nurettin Şavkın, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Hız da katılım sağladı.

Toplantıda, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Doç. Dr. Seval Uyanık tarafından tekstil-konfeksiyon sektörü için oldukça önemli hale gelen, AB Yeşil Mutabakatı ile yakından ilişkili bir sürdürülebilirlik standardı olan "HIGG INDEKS" ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.

(HIGG Indeks" tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında yaygın olarak tanınan ve kullanılmaktadır. Higg İndeksi, genel olarak giyim, ev tekstili ve ayakkabı ürünlerinin yaşam döngüleri boyunca (Life Cycle Assesment-LCA) çevresel ve sosyal etkilerini ölçmek için Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu (Sustainable Apparel Coalition-SAC) tarafından geliştirilmiştir. Higg İndeksi su kullanımı, sera gazı emisyonları, atık, çalışma koşulları ve kimyasal kullanımı gibi alanları kapsayan bir şirketin sürdürülebilirlik çabalarını ölçmek ve puanlamak için standart bir yaklaşım sağlamaktadır.)

Toplantıda, GSO Teknik Danışmanlık ve Sektörel Gelişim Hizmetleri Müdürü Veysel Çelebi de, aralık 2023 yılında yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı (TSRS) konusunda bilgilendirmeler yaptı.

(Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları, işletmelerin sürdürülebilirlikle ilgili finansal ve iklim ile ilgili bilgilerini açıklamalarını zorunlu kılmaktadır.

TSRS Raporu Hazırlamak zorunda olan işletmeler;
-Aktif toplamı 500 Milyon Tük Lirası
-Yıllık Net Satış Hasılatı 1 Milyar Tük Lirası
-Çalışan Sayısı 250 kişiden fazla

Ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan kurum, kuruluş ve işletmelerin TSRS kapsamında Sürdürülebilirlik Raporu hazırlamaları ZORUNLUDUR. !!!)

Toplantıda ayrıca, buhar kaçakları, verimli kazan kullanım, GES bakım onarım ve enerji verimliliği konularında istişareler yapıldı.

Firmaların söz konusu enerji kayıplarından dolayı üretim maliyetlerinin arttığı, enerji verimliliği konusunun firmaların rekabetini etkilediği vurgulandı.