Ham kanola ve keten yağının rafinasyonunda oluşan fire ve zayiat oranları
Meslek komite toplantısında, ham kanola ve keten yağının rafine edilmesi esnasında oluşacak fire ve zayiat oranları aşağıdaki belirtildiği gibi tespit edilmiştir.
- Nakliye aşamalarında yabancı madde, sızma ve bulaşmalardan dolayı %1,5 fire
- Nötralizasyon aşamalarında beher asit başına %2 ve beher yabancı madde başına %1 fire
- Ağartma-vakumlama aşamasında %1,5
- Deodorizasyon (koku giderme) aşamasında %1
- Dolum ,ambalaj ve piyasaya arz esnasında %1 fire
Sonuç olarak; Piyasada standart olarak bulunan (Örnek FFA=1.5, tortu=1) ham kanola ve keten yağının asitlik durumuna ve yabancı madde durumuna göre; %6-9 olarak gerçekleşir.