Çin Halk Cumhuriyeti Bilgilendirme Etkinlikleri Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden odamıza ulaşan bir yazıda Ticaret Bakanlığının yazısına atfen; Çin'in kalkınma sürecinde başta özel ekonomik bölgeler olmak üzere, yatırımcılara kapsamlı teşvik mekanizmalarının sağlandığı planlı yatırım bölgelerinin önemli rol oynadığı belirtilmektedir. Bu kapsamda Guangzhou Ticaret Ataşeliği ve Pekin Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda Ticaret Bakanlığı, sektör çatı kuruluşları ve özel sektörümüzün temsilcilerinin de katılımıyla online olarak gerçekleştirilecek 2 etkinlik hakkında aşağıda yer alan bilgiler verilmektedir.

1. Hainan Serbest Ticaret Limanı Bilgilendirme Etkinliği
Hainan Adası, Çin Hükümeti tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan Hainan Free Trade Limanı master planı ile serbest bölge ilan edilmiştir. 9,2 milyon nüfus ve 35.000 kilometrekarelik alana sahip ada, dünyanın en büyük serbest bölgesi olacaktır. Aynı zamanda "duty free" olarak da hizmet vermesi öngörülen Ada‘dan B2C kapsamında yıllık kişi başı 100.000 RMB tutarında (yaklaşık 14.000 ABD Doları) kadar ürünün vergisiz olarak anakara Çin'e girebilmesi mümkün olabilecektir. Diğer taraftan, söz konusu adanın önemli bir lojistik merkezi olarak da hizmet vermesi öngörülmektedir.

Bu kapsamda, Hainan Provincial Bureau of Economic Development yetkilileri tarafından Guangzhou Ticaret Ataşeliği koordinasyonunda 15 Eylül 2020 tarihinde Türkiye saati ile 10.00'da bir online bilgilendirme toplantısı yapılması planlanmaktadır. Hainan Serbest Ticaret Limanı'na yönelik bilgilendirme dokümanı Ek1 ve 2'de, anılan etkinliğe ilişkin program Ek-3'te yer almaktadır. Guangzhou Ticaret Ataşeliği, anılan serbest bölgenin Çin pazarına girme açısından önemli bir merkez teşkil etmesinin beklendiği değerlendirmesinde bulunmaktadır.

Hainan Serbest Ticaret Limanı Bilgilendirme Etkinliği'ne ilişkin katılımlinki aşağıda yer almaktadır:

ID:925 5994 3620
Şifre: 518066

2. Tianjin Pilot Serbest Ticaret Bölgesi Bilgilendirme Etkinliği
Pilot serbest ticaret bölgeleri uygulamaları 2013'de Shanghai'da kurulan bölge ile başlamış ve
sonrasında diğer eyaletlerde kurulan pilot serbest ticaret bölgeleri ile bu sayı 18'e yükselmiştir. Söz
konusu bölgelerde şirket kurma prosedürleri basitleştirilmiş olup, şirketlerin fiziksel bir mekana
sahip olma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu bölgelerde çok düşük ve hatta sıfır ihracat ve ithalat
vergileri uygulanmakta, RMB ile diğer para birimleri arasında kolay geçiş yapılabilmekte ve gümrük
işlemleri süratli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlara ek olarak kurulan "yeni bölgelerde" de
yeni teşvikler yoluyla yeni endüstrilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çin'in Tier 1 olarak
adlandırılan gelişmiş şehirleri arasındaki Tianjin'de yer alan Pilot Serbest Ticaret Bölgesi,