İRAN İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ HK.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza ulaşan yazıda, Tahran Ticaret Müşavirliğinin İran Tarım Seferberliği Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edilmiş bitki sağlığı ve güvenliği, geleneksel tıp, organik ürünler ve bitkisel ilaç alanında iki ülke arasında teknik iş birliği anlaşması imzalanmak istendiği bildirilmiştir.

İran'ın ihraç ürünleri olan safran, mantar, hurma, kuru üzüm, lavanta, gül, kekik, nar, çamfıstığı kabuğu vb. diğer bazı bitki ve bitkisel ürünler için ülkemizdeki ilgili kurumlarla iş birliği ve gerekli durumlarda ortak markalaşma çabalarına girmek istendiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, nar çekirdeğinin yağını almak için ülkemizde teknolojisi bulunan bir şirketle İran'da ortak yatırım yapılmasının arzu edildiği, ek olarak, meyve-sebze kurutma, kuruyemiş dezenfektanı, paketlerne, ambalajlama ve otomatik hasat makinelerine ihtiyaç duyulduğu ve söz konusu makineleri Türkiye'de üreten veya satan firmalarla tanışmak istedikleri, ülkemizin olumlu yatırım ortamı ve pazar olanakları nedeniyle Türkiye'de ortak yatırım yapılabileceği vb. hususları üzerinde durulduğu ifade edilmiştir.

Bahse konu hususlarla ilgilenen firmaların Tahran Ticaret Müşavirliğinin raporunu gözden geçirmelerini (https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/guney-asya/iran/raporlar) ve gerekli durumlarda Müşavirlikle temasa geçebilecekleri belirtilmiştir.

Tahran Ticaret Müşavirliği Bilgileri,
Ferdowsi Ave. No: 337 P.O.Box: 11365-8758 Tahran