LİBYA TEMİNAT MEKTUPLARININ NAKDE ÇEVRİLMESİ HAKKINDA
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden odamıza gelen yazıda, Libya’daki gelişmeler sonucunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce 26 Şubat 2011 tarihinde 1970 sayılı Kararın ve 17 Mart 2011 tarihinde de 1973 sayılı Kararın kabul edildiği bildirilmektedir.
Söz konusu Birleşmiş Milletler Kararları’nın ülke içi mevzuata uyarlanmasının 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gerçekleştirildiği ve 02.07.2011 tarih ve 27982 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile teminat mektuplarının nakde çevrilmesinin önlenmesinin yanı sıra “mal varlıklarının dondurulması” (Madde 5) ile yaptırım niteliğindeki diğer hususların da uygulamaya konulmasının sağlandığı iletilmiştir.
Bu bağlamda, müteahhitlerimizin teminat mektupları sorunlarının, 5. Maddenin 4. Paragrafı altında özel olarak düzenlendiği ve bahse konu teminat mektuplarının tazmin edilmesinin en geniş şekilde engellendiği ifade edilmiştir.




