TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE İTHALAT UYGULAMASI

Yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgını sebebiyle ülkemizde yaşanmaya başlayan ekonomik sıkıntılar, tekstil sektöründe de etkilerini yoğun bir şekilde göstermektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamış olduğu Ocak-Mart 2020 dönemi dış ticaret verilerine göre elyaf, iplik, kumaş, mensucat, halı ve konfeksiyon ürünlerinden oluşan tekstil ürünleri Türkiye ihracatı 2020 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %-13,6 oranında düşüşle 6 milyar 895 milyon dolara gerilemiştir. Bununla birlikte aynı dönemde, söz konusu ürünlerin ithalatının ise %17,1 oranındaki yüksek artışla 2 milyar 679 milyon dolara ulaştığı gözlemlenmektedir.

Ürün bazında bakıldığında ise Ocak-Mart 2020 döneminde elyaf ithalatında %23,  iplik ithalatında %9, mensucat ithalatında %17, örme kumaş ithalatında %27, konfeksiyon ithalatında  %20 ve halı ithalatında %25 oranında artış yaşandığı görülmektedir.

İthalatta yaşanan yüksek artış sebebiyle yaşanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla odamız tarafından yetkili kurum ve kuruluşlara hammaddeler hariç olmak üzere tekstil ürünlerine yönelik geçici ithalat yasağı uygulanması için girişimlerde bulunulacaktır. Odamızın kurumlara ileteceği üst yazıyla birlikte, tekstil sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin  başvurumuzu destekleyici ifadelerini içeren dilekçelerinin de yer alması gerekmektedir.

Bu doğrultuda; ekte yer alan örnekleri dikkate alarak hazırlayacağınız, firmanızın antetli kağıdına odamıza hitaben yazılmış dilekçenizin taranmış halini kaşeli ve imzalı olacak şekilde en geç 29 Mayıs 2020 tarihine kadar ithalat@gso.org.tr adresine göndermeniz gerekmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımla,