Yeni Açılan Karasu -Köstence ve Alsancak Tarragona Ro-Ro Hatları Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza ulaşan yazıda, ülkemiz ihracatının değer bazında % 30'unun gerçekleştirildiği uluslararası karayolu taşımacılık sektörü, yurtdışında yetersiz geçiş belgesi kotaları, mod ve güzergah dayatmaları, geçiş ücretleri gibi engellerle karşılaşmaktadır. Ayrıca, Avrupa'ya yönelik ihraç taşımalarınızda en önemli çıkış noktası durumundaki Kapıkule'de araç yoğunluğu nedeniyle yaşanan beklemeler ve gecikmeler taşımacılık ve dış ticaretimizde zaman kayıplarına ve maliyet artışlarına yol açmakta, ihraç ürünlerimizin uluslararası alanda rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Dolayısıyla, karayolu taşımacılığında kullanılacak alternatif güzergah ve rotalar her geçen gün önem kazanmaktadır.

Bu kapsamda, 03.02.2021 tarihinde faaliyete başlayan Karasu-Köstence (Romanya) ve 07.02.2021 tarihinde seferlerine başlanan Alsancak-Tarragona (İspanya) Ro-Ro hatlarının karayolu taşımacılığında yaşanan sorunlara önemli çözüm alternatifleri oluşturacağı öngörülmektedir ve bu sayede, özellikle Avrupa'ya yönelik ihracatımızda bazı dönemlerde yaşanan sıkıntılarda azalma yaşanması beklenmektedir.

Bilgilerinize sunulur.