loading

Sosyal medya hesaplarınızla hızlı giriş yapabilirsiniz.

Antep Baklavası

Gaziantep ile özdeşleşen, bu şehrin önemli bir markası olan Antep Baklavası, Gaziantep'i Gaziantep yapan önemli bir değerdir.

Ünü sınırlarımızı aşan, Türkiye'nin A milli tatlısı, Türk mutfağının baş tacı olan Antep Baklavası, kendine özgü üretim metodu ve malzemelerin korunması, sektörün geleceği için önemli rol oynuyor. Sektörde bugüne kadar istenilen düzeyde bir standart belirlenmemişti. Oysa baklava yapımında kullanılacak her bir malzemenin seçimi ve her bir aşaması ayrı bir özen ister. Standardın uygulanması, sektörün genelinde baklava kalitesinin korunması ve genç kuşaklara aslına uygun olarak aktarılması açısından büyük önem taşıyordu.

Gaziantep Sanayi Odası 2003 yılında başlattığı marka ve patent tescili sürecine baklavayı hem ülkemizde hem de AB’de tescil ettirerek kentimizle özdeşleşen baklavaya sahip çıktı ve 2005 yılında baklavanın tescilini alarak baklavanın Türkiye'nin, Gaziantep'in olduğunu tüm dünyaya ispatladı.

GSO olarak, ‘’Antep baklavası’’ ibaresinin coğrafi işaret olarak tescilini ise Türk Patent Enstitüsü’nden 2007 yılında aldık. Tescil için 10 Temmuz 2009 tarihinde de AB’ne başvurduk. AB Komisyonu’nun incelemesinin ardından başvurumuz olumlu bulundu ve Antep baklavasına ilişkin resmi başvuru belgesi 8 Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı.

Şu anda Antep Baklavasının, Türk baklavası olarak standartları belirlendi. Tek arzumuz var; dünyada baklavayı her ülkeye taşıyabilmek.

Antep baklavası tescili, Türkiye’nin AB’den aldığı ilk coğrafi işarettir. Her zaman sanayicilerimiz ve şehrimiz nasıl ilklere imza atıyorsa, bunda da ilk imzayı attık. Bundan sonraki süreçte de kentimizin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

İlgili Personel
Yusuf İzzettin İymen
Yusuf İzzettin İymen
Genel Sekreter Yardımcısı
yusuf@gso.org.tr
+90 (342) 221-0900 (101)
+90 (342) 230-1682