GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
Gaziantep Sanayi Odası, üyelerinin rekabet gücünü artırmak, sanayinin çevre dostu yatırım ve üretimlerle sürdürülebilirliğine destek olmak için yoğun çalışma yürütmektedir. İşletmelerimizin sürdürülebilirliğini sağlayarak, rekabet gücü yüksek işletmeler olarak geleceğe taşınmasına destek olmak için Dünyadaki gelişmeleri ve trendleri takip etmek, gelişmeleri ve beklentileri iyi okumak, doğru yorum ve analizlerle yol haritamızı belirlememiz oldukça önemlidir.
Firmalarımız sürdürülebilirliklerini sağlamak için Çevre, Sosyal ve Yönetişim Alanlarında çalışmalar ve sürekli iyileştirmeler yapmaları gerekmektedir. Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalar yapan, iyi uygulamaları olan firmalarımızı da ödüllendirerek motivasyonlarını artırmak, diğer firmalara örnek olmalarını sağlamak için Gaziantep Sanayi Odası olarak “GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” organizasyonu yapma kararı alınmıştır.
“GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” ne sadece Gaziantep Sanayi Odası’na üye olan firmalar başvuru yapabilecektir.
Amacımız;
Odamız Sürdürülebilirlik Ödül Organizasyonuyla,
- Yenilenebilir Enerji kullanan
- Çevrenin ve doğal kaynakların korunması konusunda duyarlı,
- Enerji Verimliliğinde başarılı olan
- Atık ve Su Yönetiminde başarılı
- Karbon Emisyon Yönetimini benimsemiş
- İklim Risklerine karşı önlemlerini almış
- Üretimde Yalın Üretim Tekniklerini benimsemiş
- Yeşil Tedarik Zinciri ve Tedarik Güvenliğinde başarılı
- İş Sağlığı ve Güvenliğini kültür haline getirmiş
- Sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı,
- Sosyal Projelerle topluma katkı sağlayan,
- Ar-Ge ve İnovasyon yaparak katma değerli üretim yapan
- Çalışanlarına iyi çalışma koşulları ve kapsayıcı gelişim fırsatları sunan,
- Cinsiyet Eşitliği konusunda duyarlı olan
- Teknolojiyi etkili bir şekilde kullanan ve teknolojinin sunduğu fırsatları yenilikçi iş modellerine dönüştürerek katma değer yaratan,
- Ülke ekonomisine katkıda bulunan
Üyelerimizi ödüllendirerek motive etmenin yanı sıra, işletmelerin kendilerini sektördeki diğer işletmelerle kıyaslamalarına ve mevcut durumlarını değerlendirmelerine olanak sağlamak, gelişime açık alanlarda farkındalıklarını artırarak sürdürülebilirlik yolunda üyelerimizin gelişimine destek olmaktır.
“GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” NE NEDEN BAŞVURMALISINIZ?
Sürdürülebilirlik, iklim krizinin etkileri ile birlikte tüm dünya gündeminde önemli bir kavram haline gelmiştir. Sürdürülebilirlik kavramı, oluşturduğu farkındalık ve bilinçlenme sayesinde birçok alanda yeni oluşumlara neden oldu. Yasal düzenlemeler, tedarikçi ve müşteriler, kamuoyu baskısı, gönüllü uygulamalar gibi birçok açıdan gelişen bu yapıda şirketler bu uygulamaları gerek isteyerek gerek de mecburiyetten uygulamak zorunda kalmaktadırlar.
Sürdürülebilir işletmeler, toplumsal sorumluluğunu yerine getirme, çevreyi ve doğal kaynakları korumanın yanı sıra, toplumsal adalete, ekonomik büyümeye de destek olacak, geleceğe etkin ve rekabetçi bir şekilde taşınacaktır. Ayrıca, sürdürülebilirlik çabaları işletmelere itibari faydalar da sağlayacaktır.
Üyelerimizi, “GSO Sürdürülebilirlik Ödülleri” organizasyonumuza katılmaya ve sürdürülebilirlik alanında yaptıkları uygulamalarını bizimle paylaşmaya davet ediyoruz. Üyelerimiz, ödüle başvuru yaparak sürdürülebilirlik alanında yaptığı iyi uygulamaları vitrine çıkararak ödül almalarına imkan sağlamanın yanı sıra, gelecek nesillere yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak adına da örnek ve önemli bir adım olacaktır.
Başvurunun firmanıza sağlayacağı bazı faydalar;
- Olumlu Marka imajı ve Rekabet Üstünlüğü
- İyileştirilmiş İş Süreçleri ile verimli üretim
- Çalışan Memnuniyeti ve Motivasyonu
- Şirket ortaklarının memnuniyeti ve motivasyonu
- Çalışanların tercih ettiği şirket olma
- Tedarikçilerin Tercih ettiği şirket olma
- Kanun ve regülasyonlara kolaylıkla entegre olma
- İş Ortakları ve Yatırımcılar için tercih edilen şirket olma
- Çevre ve Topluma olumlu Katkı
- Uzun Vadeli Başarı ve Sürdürülebilir Firma
Özetle Sürdürülebilirlik kavramı, tüm paydaşların memnun olduğu, ülkemizin ve dünyanın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkı sağlayan bir destek olan bir yaklaşımdır.
“GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” BAŞVURU KRİTERLERİ
Ödül iki kategoriden oluşmaktadır.
- KOBİ Kategorisi : 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşmayan işletmeler
- Büyük Ölçekli İşletmeler Kategorisi : KOBİ olmayan, 250 kişiden fazla çalışan istihdam eden veya yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşan işletmeler
Ödüllendirilecek Firma Sayısı;
- KOBİ Kategorisinde 3 firma,
- Büyük Ölçekli İşletmeler Kategorisinde 3 firma
- Jüri Özel Ödülü olarak 1 firma
Olmak üzere toplam 7 firmamız ödüllendirilecektir.
“GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” ne başvuruda bulunanların aşağıda belirtilen konularda çalışmalar yapması beklenir.
- Teknolojiyi etkili bir şekilde kullanan ve teknolojinin sunduğu fırsatları yenilikçi iş modellerine dönüştürerek katma değer yaratan işletme olmalı, üretim teknolojisi benzer teknolojilere kıyasla “Temiz Teknoloji” olmalı ve çevre dostu ürün ve/veya teknolojiye geçilmiş olmalıdır.
- Doğal kaynak tasarrufu konusunda özellikle enerji verimliliği, atıksu geri kazanımı ve atık oluşumunun azaltılması konusunda başarılı çalışmalar yapmalı ve etkin kaynak kullanımına ilişkin teknolojik gelişmeleri takip ederek imkanlar çerçevesinde kendi işletmelerine tatbik etmeli ve kaynak yönetimi konusunda personelini bilgilendirmelidir.
- Yenilenebilir Enerji kullanmalı, Enerji ihtiyacını azami GES, RES, vb. yenilenebilir enerji sistemlerden sağlamalı
- Çevrenin ve doğal kaynakların korunması konusunda duyarlı olmalı, Tesiste üretim prosesi ile kullanılan hammadde, yardımcı madde, katkı maddeleri veya elde edilen ürün çevre kirliliğini önleme açısından katkı sağlamalıdır.
- Enerji Verimliliğinde başarılı çalışmalar yapmalı, VAP projesi vb. çalışmalarla enerji verimliliğinde başarılı çalışmalar yapmalıdır.
- Atık ve Su Yönetiminde çalışmalar yapmalı, üretim sonucu oluşan atıklar en az düzeyde olmalı, atık oluşumu halinde geri kazanım yöntemleri uygulanarak tekrar üretime geri dönüşümü sağlanmalı, geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar için yürürlükteki mevzuata uygun bertaraf yöntemleri ile çevreye zarar vermeyecek şekilde bertarafı temin edilmiş olmalıdır.
- Karbon Emisyon Yönetimini benimsemiş, Karbon emisyonlarını ölçümlerini yapan, takip eden ve gerekli iyileştirmeleri yapan işletmeler olmalı
- İklim Risklerine karşı önlemlerini almış, gerekli sertifikalar konusunda çalışma yapmış veya sertifika almış olmalı
- Üretimde Yalın Üretim Tekniklerini benimsemiş, Model Fabrikalardan eğitim almış veya yalın üretim tekniklerini işletmesinde bir kültür haline getirmiş olmalı
- Yeşil Tedarik Zinciri ve Tedarik Güvenliğinde başarılı çalışmaları olmalı
- İş Sağlığı ve Güvenliğini kültür haline getirmiş olmalı
- Sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı olmalı,
- Sosyal Projelerle topluma katkı sağlamalı, Doğal kaynak kullanımı ve çevreci bilincin yaygınlaştırılması konusunda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmelidir.
- Ar-Ge ve İnovasyon yaparak katma değerli üretim yapmak için çalışmalar yapmalı
- Çalışanlarına iyi çalışma koşulları ve kapsayıcı gelişim fırsatları sunmalı,
- Cinsiyet Eşitliği konusunda duyarlı olmalı ve bu konuda somut bilgiler verebilmeli,
- Üretim, satış, ihracat rakamlarıyla Ülke ekonomisine katkıda bulunmalı,
ÖDÜL İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
“GSO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ” ne sadece Gaziantep Sanayi Odası’na üye olan firmalar başvuru yapabilecektir.
Başvurular On-line olarak alınacaktır. Başvuru online 2 aşamada tamamlanacaktır.
1.Aşama(Firma Ön Başvuru ve Teyit Aşaması): Firmanızı Ödül Başvuru programına kayıt yaptırarak bilgilerinizi sisteme girmeniz neticesinde, Odamızca, üye olduğunuzun ve girilen bilgilerin doğruluğu teyit edilecektir. Odamıza üye olmayan veya yanıltıcı bilgiler içeren başvurular kabul edilmeyecektir.
2.Aşama(Ödül Başvuru Aşaması): Bilgileriniz incelenip uygunluğu teyit edildikten sonra, tarafınıza mail yoluyla başvuru linkleri gönderilecektir. 4 Bölümden oluşan başvuruyu tamamlayarak Ödüle başvuru yapma işlemini tamalayabileceksiniz.
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?
- Uygunluk Değerlendirmesi ve Ön Değerlendirme: Başvurular, GSO tarafından uygunluğu değerlendirilir. Başvuruda sorulan sorulara verilen cevaplar ve cevapların uygunluğu, verilerin ve kanıtların uygunluğu, vb. incelenerek değerlendirilir. Uygunluk değerlendirmesinde ilave bilgi ve belge istenebilir. Uygun olmayan başvurular değerlendirme dışı tutularak elenir.
- Jüri Değerlendirmesi : Uygunluk ve Ön değerlendirmeden geçen başvurular, jüri tarafından değerlendirilir. Jüri incelemeleri sırasında ilave bilgi ve belge istenebilir. Jüri gerek görmesi halinde konusunda deneyimli kişiler tarafından saha ziyareti yaptırabilir. Jüri tarafından başvuru kategorilerine göre ödüle hak kazanan işletmeler belirlenir.
PUANLANDIRMA SİSTEMİ: Puanlandırma; başvuru dosyaları üzerinden, gerektiğinde istenilen ilave bilgi ve belgeler ile saha ziyaretlerinden elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre yapılır. Katılımcılar; Hava emisyonu tedbirleri, su ve atıksu yönetimi, atık yönetimi, sürdürülebilirlik, kaynak kullanımı, ödüller-sertifikalar, saha düzeni ve çevre konusundaki sosyal sorumluluk projeleri gibi konu başlıklarında çeşitli ağırlık puanlarıyla değerlendirilir. Ayrıca firmaların yasal zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yaptıkları çalışmalar, projeler ve iyi uygulama örnekleri değerlendirme aşamasında göz önünde tutularak puanlamaya katkıda bulunur.
JÜRİ KİMLERDEN OLUŞUYOR ?
- ÇEVRE,ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
- TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)
- TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)
- GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
- HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
- SANKO ÜNİVERSİTESİ
- GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
- MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ
- ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ
- ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ
- İPEKYOLU KALKINMA AJANSI
- TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı)
- GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
- PWC TÜRKİYE (PricewaterhouseCoopers)
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ